Farmakoterapie hraniční poruchy osobnosti v praxi - Grambal, Aleš; Grambalová, Zuzana; Praško, Ján (Psychiatrie pro praxi, 2013)
U pacientů trpících hraniční poruchou osobnosti (HPO) je léčbou volby dle většiny doporučených postupů psychoterapie. Farmakoterapie je teoreticky považována za adjuvantní a často kontroverzní součást komplexní léčby emoční nestability, v praxi bývá aplikována hojně. Cílem sdělení je referovat o farmakologické léčbě užívané u pacientů v péči Kliniky psychiatrie FN Olomouc, zamyslet se nad důvody této léčby a srovnat ji s doporučenými postupy v léčbě HPO. Byli zařazeni pacienti s diagnózou emočně nestabilní porucha osobnosti – hraniční typ, léčeni ambulantně nebo hospitalizováni v roce 2011. Užívaná medikace se nelišila od většiny doporučených postupů, ale s přihlédnutím k nedostatečným důkazům o jejím efektu se jeví jako vhodné směřovat k její redukci.
Keywords: dospělí; hraniční porucha osobnosti; Humans; lidé středního věku; Antidepressive Agents; Middle Aged; Clinical Trials as Topic; Comorbidity; klinické zkoušky jako téma; komorbidita; mužské pohlaví; antipsychotika; Adult; Antidepressive Agents, Second-Generation; Adolescent; antidepresiva druhé generace; antidepresiva; Borderline Personality Disorder; ženské pohlaví; Antipsychotic Agents; lidé; mladiství; Medication Reconciliation; Aged; rekonciliace medikace; senioři; Male; Female