Životná spokojnosť a vybrané osobnostné premenné učiteľov - Popelková, Marta; Šišková, Alica; Zaťková, Marta (Psychologie a její kontexty, 2010)
Práca sa zaoberá konštruktom životnej spokojnosti vo vzťahu osobnostným faktorom u slovenských učiteľov. Cieľom skúmania je analyzovať životnú spokojnosť učiteľov vo vzťahu k vybraným osobnostným črtám. Výskumný súbor tvorilo 197 učiteľov. Pre získanie dát boli použité: Dotazník životnej spokojnosti, NEO-FFI – päťfaktorový osobnostný inventár a RSES – Rosenbergovu škálu sebahodnotenia. U učiteľov sme zaznamenali významné vzťahy medzi životnou spokojnosťou a osobnostnými črtami, s výnimkou otvorenosti voči skúsenosti. Ukázalo sa, že významnými prediktormi životnej spokojnosti sú neurotizmus, extraverzia a sebahodnotenie.
Keywords: pracovní uspokojení; sebepojetí; Neurotic Disorders; psychický stres; Self Concept; kvalita života; Slovakia; lidé; sociální podmínky; Education; Social Conditions; neurotické poruchy; Personality Inventory; Job Satisfaction; výchova a vzdělávání; Slovenská republika; osobnostní dotazník; Quality of Life; Stress, Psychological; Humans