Teoretické problémy konceptualizace empatie v sociální a vývojové psychologii - Mlčák, Zdeněk (Psychologie a její kontexty, 2010)
Empatie reprezentuje významný pojem, který byl v české psychologické literatuře relativně dlouho opomíjen. Tato teoretická studie pojednává o vývoji konceptu empatie a informuje o důležitých emocionálních, kognitivních, emocionálně kognitivních a multidimenzionálních koncepcích empatie, které byly vypracovány v sociálním a vývojovém kontextu Podrobněji jsou v této studii popsány základní aspekty dvou aktuálně nosných pojetí, tj. emocionálně kognitivní koncepce empatie M. L. Hoffmana a zejména multidimenzionální koncepce empatie M. H. Davise.
Keywords: Psychology; empatie; emoce; interpersonální vztahy; Emotions; Child; kognitivní koncepce empatie; lidé; Interpersonal Relations; emocionálně kognitivní koncepce empatie; multidimenzionální pojetí empatie; Empathy; psychologie; dítě; emocionální koncepce empatie; Humans