Imunoterapie karcinomu prostaty - Bartůňková, Jiřina; Špíšek, Radek; Podrazil, Michal (Urologie pro praxi, 2013)
Karcinom prostaty patří mezi nejčastější nádorová onemocnění u mužů. Pokud dojde k relapsu onemocnění po primární radikální terapii nebo pokud je onemocnění diagnostikováno v pokročilém stadiu, jsou možnosti léčby omezené. Proto se imunoterapie jeví jako další perspektivní léčebná modalita. Vznik nádorového onemocnění je mnohastupňový proces komplexní povahy, v němž samotné nádorové buňky představují velmi heterogenní populaci zasazenou do kontextu mikroprostředí nenádorových buněk a tkání tvořících složitý nádorový „ekosystém“. Imunitní systém je schopen kontrolovat růst nádorových buněk v raných stadiích vzniku nádoru. S pokročilým růstem nádoru se imunitní mechanizmy víceméně paralyzují a mnohdy mají naopak podpůrný účinek ve prospěch proliferace nádorových buněk. Aby byla protinádorová terapie úspěšná, musí zohledňovat všechny komplexní aspekty interakce imunitního systému a nádorových buněk včetně mikroprostředí. V článku je probrána problematika nádorových vakcín založených na dendritických buňkách, které se testují u pacientů s karcinomem prostaty v různých stadiích jako imunoterapie v kombinaci s dalšími léčebnými modalitami.
Keywords: Neoplasm, Residual; imunitní dohled nad nádor; imunitní systém; klinické zkoušky jako téma; Clinical Trials as Topic; Immune System; monitorování imunologické; Dendritic Cells; dendritické buňky; Monitoring, Immunologic; Cancer Vaccines; Immunotherapy; lidé; reziduální nádor; nádory prostaty; Taxoids; Prostatic Neoplasms; protinádorové vakcíny; imunoterapie; kombinovaná farmakoterapie; Antineoplastic Agents, Hormonal; taxoidy; hormonální protinádorové látky; Drug Therapy, Combination; Humans