Doporučené postupy a trendy v imunosupresivní léčbě glomerulonefritid podle KDIGO (Clinical Practice Guideline for Glomerulonephritis) - Podracká, Ľudmila; Matoušovic, Karel (Vnitřní lékařství, 2013)
Shrnujeme závěry doporučení pro léčbu glomerulonefritidy, která byla vytvořena předními světovými odborníky na poli glomerulonefritidy pod záštitou KDIGO (Kidney Disease Improving Global Outcomes). Je to dosud nejvýznamnější rozbor publikovaných léčebných studií na téma imunosuprese u glomerulonefritid. V rozboru KDIGO je předloženo celkem 167 postupů u následujících forem glomerulopatií: nefrotický syndrom dětí reagující na steroidy; nefrotický syndrom dětí na steroidy rezistentní; nefrotický syndrom s minimálními změnami u dospělých; idiopatická fokálně-segmentární glomeruloskleróza u dospělých; idiopatická membranózní glomerulonefritida; idiopatická membranózně proliferativní glomerulonefritida; glomerulonefritida se vztahem k infekci; IgA nefropatie; nefritida při Henochově-Schönleinově purpuře; lupusová nefritida; fokální a segmentární nekrotizující glomerulonefritida („pauci immune“) a glomerulonefritida s protilátkami proti bazální membráně glomerulů. V práci upozorňujeme na trendy ve vývoji názorů na tuto problematiku v posledním desetiletí.
Keywords: Angiotensin II Type 1 Receptor Blockers; dospělí; Glomerulonephritis, Membranoproliferative; Glomerulonephritis; hormony kůry nadledvin; Nephrosis, Lipoid; lidé; lipoidní nefróza; Nephrotic Syndrome; cyklofosfamid; IgA Vasculitis; cytostatické látky; prednison; Immunosuppression Therapy; blokátory receptorů AT1 pro angiotensin II; Child; Evidence-Based Medicine; dítě; Practice Guidelines as Topic; medicína založená na důkazech; imunosupresivní léčba; Humans; fokálně segmentální glomeruloskleróza; Immunosuppressive Agents; Prednisone; Glomerulonephritis, Membranous; Glomerulosclerosis, Focal Segmental; Cyclophosphamide; Cytostatic Agents; IgA nefropatie; membranózní glomerulonefritida; membranoproliferativní glomerulonefritida; Adult; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Proteinuria; glomerulonefritida; Adrenal Cortex Hormones; proteinurie; IgA vaskulitida; imunosupresiva; inhibitory ACE; Glomerulonephritis, IGA; nefrotický syndrom