Aplikace Dysportu? – možnost doprovodného vedlejšího efektu na postavení víček (klinicko-histologická studie) - Krásný, Jan; Šach, Josef (Česká a slovenská oftalmologie, 2012)
Cíl: Seznámit s možností negativního dopadu opakovaného podání derivátu botulotoxinu A na postavení víček se změnami jejich tkáňové struktury. Současně autoři podávají literární rozbor pozitivního a negativního vlivu tohoto neurotoxinu z medicínského hlediska. Materiál a metodika: Na Oční klinice FN Královské Vinohrady v Praze byli v letech 2006 až 2008 chirurgicky ošetřeni tři pacienti po opakovaných aplikacích derivátů botulotoxinu A. Jednou se jednalo o oboustrannou ptózu horních víček a dvakrát byla indikací entropia s trichiázou dolních víček. Po anamnesticky udávané 10leté léčbě pro pracovní diagnózu blefarospazmu byla aplikací výše uvedeného léku u 65letého muže vyvolaná oboustranná symetrická ptóza. Vzhledem k následnému postižení m. frontalis i částečnému oslabení funkce levátorů víček byl stav postavení horních víček řešen plastikou aponeurózy s dobrým funkčním výsledkem. U dvou pacientek ve věku 72 a 90 let bylo indikací úspěšné chirurgické intervence trvale přetrvávající entropium dolních víček původně neefektivně řešené opakovanými intradermálními injekcemi přípravky na bázi botulotoxinu A. Výsledky: Histologická vyšetření odebraných vzorků kůže a podkoží při plastikách entropií ukázala nepříznivé a ireverzibilní změny, mezi které patřilo zejména projizvení víčka a atrofie snopců příčně pruhovaného svalu. Závěr: Indikace aplikace derivátů botulotoxinu v obličeji je nutno vždy dobře zvážit a volit správnou indikaci. Z očního hlediska je plně vhodnou diagnózou pouze blefarospazmus a relativní indikací je dočasně vyvolaná ptóza horního víčka uzavírající oční štěrbinu z důvodu prevence rohovkových změn u lagoftalmu různé etiologie jako eventualita tarzorafie. Vždy je nutno posoudit četnost aplikací, neboť opakovaně používaný derivát tohoto neurotoxinu zanechává nevratné změny v kožní a podkožní tkáni. Klíčová slova: botulotoxin A, entropium, histologie, ptóza, vedlejší efekt léčby
Keywords: Blepharoptosis; Subcutaneous Tissue; Off-Label Use; senioři nad 80 let; vedlejší efekt léčby; Humans; chybná zdravotní péče; botulotoxin A; subkutánní tkáň; blefaroptóza; Eyelids; Histological Techniques; lidé; Skin; Histology; blefarospazmus; injekce intradermální; svalová atrofie; Medical Errors; entropium; Aged, 80 and over; histologie; Botulinum Toxins, Type A; neúspěšná terapie; ptóza; Treatment Failure; Female; botulotoxiny typu A; Eyelid Diseases; Injections, Intradermal; Ophthalmologic Surgical Procedures; Male; oftalmologické chirurgické výkony; příčně pruhované svaly; off-label použití léčivého přípravku; Muscular Atrophy; kůže; Blepharospasm; oční víčka; senioři; histologické techniky; Aged; ženské pohlaví; mužské pohlaví; Muscle, Striated; nemoci očních víček