Perforující gangrenózní cholecystitida - Kaplanová, Vendula; Keil, Radan; Chudý, Jakub; Roznětinská, M; Benešová, Dita; Novotný, Michal; Filaun, Martin; Grega, Marek (Gastroenterologie a hepatologie, 2013)
V našem sdělení popisujeme případ 65letého muže, který byl přijat na interní kliniku pro febrilie a bolesti břicha. Vstupně byla provedena ultrasonografie břicha s nálezem tumoru hilu jaterního. Na echokardiografii byl popsán perikardiální výpotek, hodnocen jako paraneoplastický. Z provedených vyšetření vzešlo podezření na maligní onemocnění a prognóza pacienta byla fatální. Až nález na počítačové tomografii břicha nás nasměroval k jiné závažné diagnóze. Výše zmíněná zobrazovací metoda odhalila krytou perforaci subhepatálně, a proto byla urgentně provedena operační revize. Peroperačně byla zjištěna perforující gangrenózní cholecystitida s cirkumscriptní biliární peritonitidou.
Keywords: bolesti břicha; Cholecystitis, Acute; tumor jaterního hilu; Tomography, X-Ray Computed; Gallbladder; Humans; Fever; cholecystektomie; mužské pohlaví; nádory jater; Cholecystectomy; horečka; echokardiografie; žlučník; gangréna; dyspnoe; chybná diagnóza; Gangrene; pneumoperitoneum; Postoperative Complications; Liver Neoplasms; pooperační komplikace; lidé; Dyspnea; Diagnostic Errors; Pneumoperitoneum; počítačová rentgenová tomografie; Male; akutní cholecystitida; Abdominal Pain; Echocardiography