Dysfunkce horní části trávicího traktu u kriticky nemocných: současný pohled a perspektiva - Balihar, Karel; Koželuhová, Jana; Fremundová, L; Matějovič, Martin (Gastroenterologie a hepatologie, 2013)
Akutní gastrointestinální dysfunkce jako jeden z aspektů syndromu multiorgánové dysfunkce u kriticky nemocných je častým problémem v intenzivní péči provázeným vyšší morbiditou a mortalitou. V horní části trávicího traktu (HČTT) zahrnuje především stresem indukovanou vředovou chorobu (Stress-Induced Ulcer Syndrome) a komplexní poruchu motility vedoucí k intoleranci gastrické enterální výživy a refluxní ezofagitidě při duodenogastoezofageálním refluxu s vyšším rizikem aspirace a nozokomiální pneumonie. Klíčovými patogenetickými mechanizmy jsou (i) splanchnická hypoperfuze s podlomením hlavně bariérové funkce žaludeční sliznice, která vede k slizničním erozím až vředům, (ii) oslabení až ztráta tonu dolního jícnového svěrače a (iii) zpomalení a ztráta efektivity prográdní evakuace žaludečního obsahu. Krom rutinní podpůrné péče o kriticky nemocného, jako je základní hemodynamická stabilizace, zajištění adekvátní tkáňové oxygenace a, je-li možné, tak i kauzálního ovlivnění vyvolávající příčiny, lze omezit v indikovaných případech komplikace vyplývající z této dysfunkce profylaxí stresových vředů, aplikací prokinetik a eventuelně zavedením dvojcestné derivačně-výživové sondy k překlenutí poruchy motility HČTT při intoleranci gastrické enterální nutrice.
Keywords: Stress, Physiological; umělé dýchání; gastrointestinální motilita; Gastroparesis; žaludeční sliznice; kritický stav; multiorgánové selhání; poruchy motility jícnu; Gastric Mucosa; gastoezofageální dysmotilita; horní gastrointestinální trakt; lidé; Upper Gastrointestinal Tract; péče o pacienty v kritickém stavu; gastrointestinální krvácení; gastroezofageální reflux; Gastrointestinal Hemorrhage; gastrointestinální endoskopie; Enteral Nutrition; Critical Care; umělá plicní ventilace; fyziologický stres; Gastric Emptying; Gastroesophageal Reflux; ezofagitida; gastrointestinální látky; gastroparéza; syndrom multiorgánové dysfunkce; Endoscopy, Gastrointestinal; Gastrointestinal Motility; enterální výživa; Esophageal Motility Disorders; Esophagitis; vyprazdňování žaludku; Gastrointestinal Agents; Respiration, Artificial; Critical Illness; Multiple Organ Failure; Humans