Mediálne správanie a sebakontrola - Kováčová Holevová, Bibiána (Psychologie a její kontexty, 2012)
Článok sa venuje prehľadu teoretických i empirických informácií týkajúcich sa nadužívania televízie a niektorých nových médií (najmä internetu a videohier) v súvislostiach, ktoré sa dotýkajú sebakontroly jedinca. Po vymedzení kľúčových, resp. príbuzných pojmov, zdôrazňuje opodstatnenosť skúmania problémového mediálneho správania prostredníctvom aktuálnych výskumov mapujúcich množstvo času, ktoré ľudia trávia pri spomínaných médiách. Sebakontrola sa dá v kontexte problémového mediálneho správania vnímať ako konštantná dispozícia, pričom tento pohľad odráža osobnostný prístup, ale dá sa vnímať i ako aktuálna schopnosť človeka, ktorá môže pod vplyvom rôznych faktorov variovať. Inšpiratívnym sa v tomto kontexte zdá byť nový model neregulovaného užívania médií. V závere sú zhrnuté potenciálne preventívne aspekty, prostredníctvom ktorých môže jedinec predchádzať problémovému mediálnemu správaniu
Keywords: Leisure Activities; internet; závislost (psychologie); longitudinální studie; Self Concept; Adolescent; sebepojetí; Dependency, Psychological; Internet; návykové chování; mladiství; Personality; lidé; osobnost; volnočasové aktivity; Behavior Control; kontrola chování; Humans; Behavior, Addictive; Longitudinal Studies; Aggression; agrese; videohry; Video Games