Aplikace metody Servqual pro hodnocení kvality služeb ve sportu - Ruda, Tomáš; Augustová, Michaela; Šíma, Jan (Česká kinantropologie, 2012)
Tento článek se zaměřuje na možnosti využití metody SERVQUAL k měření kvality na poli sportovních služeb. Práce detailně rozebírá praktické použití zmíněné metody včetně konkrétních matematických operací a statistických postupů. Pro lepší ilustraci je metoda SERVQUAL znázorněna na reálných datech získaných vlastním výzkumem. Cílem této práce je co nejvíce přiblížit odborné veřejnosti principy, na nichž metoda SERVQUAL stojí, a možnosti její praktické aplikace za použití konkrétní případové studie.
Keywords: Consumer Behavior; Physical Education and Training; Humans; průzkumy a dotazníky; faktorová analýza statistická; lidé; Education, Nonprofessional; GAP model; tělesná výchova; chování spotřebitelů; smysluplné využití; Factor Analysis, Statistical; Meaningful Use; výchova neprofesionální; Surveys and Questionnaires