Vyhodnocení sběru epidemiologických dat u cévních mozkových příhod z registru IKTA. Incidence cévních mozkových příhod v okrese Zlín - Kalita, Zbyněk; Brabec, Petr; Švancara, Jan; Pavlovská, L; Gaťková, Alena; Ulč, Igor (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Úvod:Cerebrovaskulární onemocnění jsou globální zdravotní problémy. Cévní mozková příhoda (CMP) je velmi častá příčina smrti a hlavní příčina invalidity v dospělosti. Cílem vyhodnocování sběru dat v registru IKTA je zjišťování aktuálních epidemiologických údajů pro plánování zdravotní péče. Metodologie: Byly zpracovány a vyhodnoceny údaje vložené do registru IKTA za období 1/2010–12/2010 a za období 1/2011–12/2011 všech hospitalizovaných nebo ambulantně vyšetřených pacientů s akutní CMP v okrese Zlín. Výsledky: Incidence CMP podle registru IKTA je pro okres Zlín 315/100 tisíc obyvatel za rok. Ischemické CMP tvoří 88 % ze všech příhod, hemoragických je 12 %. Výskyt recidiv CMP za rok byl významně vyšší, než uvádí literatura – 37,2 % (2010), resp. 39,1 % (2011). Z rizikových faktorů dominuje arteriální hypertenze (87,9 % u ischemických CMP a 96,1 % u mozkových hemoragií). Závěr: V naší práci jsme zjistili, že incidence pro okres Zlín je v obou hodnocených letech nižší než doposud tradované literární údaje, stejně tak je nižší výskyt hemoragických CMP.
Keywords: Recurrence; hypertenze; mortalita v nemocnicích; cévní mozková příhoda; Registries; lidé; recidiva; Stroke; Cerebral Hemorrhage; ischemie mozku; Epidemiology; Risk Factors; Incidence; cerebrální krvácení; Age Distribution; Hypertension; incidence; Czech Republic; věkové rozložení; Brain Ischemia; rizikové faktory; Česká republika; Hospital Mortality; registrace; epidemiologie; Humans