Normotenzní hydrocefalus – komplikace z předrénování a jejich závislost na použitém ventilu - Vybíhal, Václav; Hanoun, George; Sova, Marek; Smrčka, Martin; Bortlíček, Zbyněk; Keřkovský, Miloš (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Předrénování patří mezi komplikace normotenzního hydrocefalu i hydrocefalu obecně. Autoři se v práci zabývají srovnáním vlivu ventilů s fixním otevíracím tlakem a programovatelných ventilů s gravitační nebo antisifónovou jednotkou na vznik předrénování. Analyzován byl soubor od roku 2003 do roku 2011 sestávající z 82 pacientů s průměrným věkem 66,8 roků (medián 67,2 roků), z nichž u 42 byly implantovány ventily s fixním otevíracím tlakem a u 40 nemocných byly zavedeny ventily programovatelné. Pro předrénování bylo revidováno osm ze 42 pacientů s implantovaným ventilem s fixním otevíracím tlakem (19,0 %). Ve skupině pacientů s programovatelným ventilem nebyla žádná operační revize nutná kromě pacienta, který se nedostavil na plánovanou kontrolu a přišel později až o 11 měsíců. Programovatelné ventily s gravitačními jednotkami nebo antisifónovým zařízením statisticky významně redukují četnost výskytu komplikací z předrénování. Celkově se tak podílejí na zlepšení výsledků chirurgické terapie pacientů s normotenzním hydrocefalem a redukci nutných revizí zkratového systému.
Keywords: Hematoma, Subdural; Equipment Design; dospělí; Cerebrospinal Fluid Pressure; normotenzní hydrocefalus; Female; analýza selhání vybavení; shunty pro odvod mozkomíšního moku; Adult; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; Cerebrospinal Fluid Shunts; tlak mozkomíšního moku; Equipment Failure; Outcome and Process Assessment, Health Care; Hydrocephalus, Normal Pressure; lidé; Neurosurgical Procedures; pooperační komplikace; Equipment Failure Analysis; neurochirurgické výkony; Reoperation; Incidence; reoperace; Intracranial Pressure; intrakraniální tlak; Male; Postoperative Complications; incidence; počítačová rentgenová tomografie; mužské pohlaví; shunt; design vybavení; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); subdurální hematom; selhání zařízení; Humans