Monochoriální biamniální gemini se společným žloutkovým váčkem při UZ vyšetření v I. trimestru –je zde zvýšené riziko vrozené vývojové vady? - Poláková, Monika; Vlachová-Zetová, Lucie; Vlk, Radovan; Vejvalková, Šárka (Česká gynekologie, 2012)
Typ studie: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: GEST IVF, Centrum reprodukční medicíny, Praha. Metodika: Kazuistika popisuje těhotenství po IVF + ET. Ultrazvukové vyšetření v prvním trimestru těhotenství prokazuje monochoriální biamniální gemini pouze s jedním společným žloutkovým váčkem (yolk sac – YS), což je u biamniálních dvojčat možné, ale velmi vzácné [2, 3, 7, 8, 11]. Postnatálně byly u obou dvojčat diagnostikovány identické vrozené vývojové vady, jako atrézie anu, kostrče a další. Závěr: Počet žloutkových váčků u monochoriálního těhotenství může hrát důležitou roli v embryogenezi a možná souvislost s určitými vrozenými vývojovými vadami dosud nebyla popsána. Je však zapotřebí zdokumentovat více případů. Klíčová slova: vícečetné těhotenství, monochoriální gemini, počet žloutkových váčků.
Keywords: vrozené vady; dospělí; Pregnancy, Multiple; Female; Twins, Monozygotic; Adult; dvojčata monozygotní; ženské pohlaví; těhotenství mnohočetné; lidé; těhotenství; Congenital Abnormalities; Pregnancy Trimester, First; Ultrasonography, Prenatal; komplikace těhotenství; Pregnancy Complications; Pregnancy; ultrasonografie prenatální; první trimestr těhotenství; Humans