Štruktúrny základ transportnej funkcie vajíčkovodu - M. Kajanová; Danihel, Ľudovít; Polák, Štefan; Miko, Michal; Urban, L; Bokor, Tibor; Varga, Ivan (Česká gynekologie, 2012)
Vajíčkovody sú často vnímané ako pasívne trubice, ktoré slúžia len na transport oocytu alebo raného embrya smerom do dutiny maternice. Ich úloha je ešte viac nedocenená zavedením techník asistovanej reprodukcie, pri ktorých sa vajíčkovody stávajú „nepotrebné“. Vajíčkovod má však obrovský význam pri zachytení oocytu po ovulácii aj pri selekcii a kontrole transportu spermií. Jedinečné mikroprostredie vajíčkovodu zabezpečuje proces oplodnenia, vyživuje embryo počas raného vývinu a tiež parakrinne prijíma signály od embrya smerom k matke. V našom literárnom prehľade prinášame aktuálny pohľad na funkčnú morfológiu vajíčkovodu. Zameriavame sa na jeho transportnú funkciu, ktorá je daná motilitou svaloviny, pohybom riasiniek epitelových buniek a prúdením tubárnej tekutiny. Opisujeme aj negatívne faktory, ktoré ovplyvňujú transport vo vajíčkovode (chlamýdiové infekcie, fajčenie, endometrióza) s cieľom využitia týchto poznatkov v gynekologickej praxi. Kľúčové slová: vajíčkovod, transport embrya, migrácia spermií, pohyb riasiniek, tubárna neplodnosť.
Keywords: pohyb buněk; sliznice; rizikové faktory; vejcovody; Cell Movement; cilie; chlamydiové infekce; embryo savčí; Mucous Membrane; Cilia; Embryo, Mammalian; lidé; Female; ženské pohlaví; Risk Factors; Humans; Chlamydia Infections; Fallopian Tubes