Akutní diseminovaná encefalomyelitida - Rohanová, M; Smolka, Vratislav; Klásková, Eva; Wiedermann, Jaroslav; Saitz, Jan; Neklanová, Marta; Michálková, Kamila (Československá pediatrie, 2012)
Autoři předkládají kazuistiku chlapce s akutní diseminovanou encefalomyelitidou po proběhlé infekci vyvolané Mycoplasma pneumoniae. Jedná se o demyelinizační zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému způsobené poruchou regulace imunitní odpovědi organismu na infekci nebo vakcinaci. Onemocnění se vyskytuje poměrně vzácně a diagnóza je stanovena per exclusionem na základě anamnestických dat, klinického obrazu a nálezu při vyšetření nervového systému magnetickou rezonancí.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; demyelinizační nemoci; klinické laboratorní techniky; Clinical Laboratory Techniques; dítě; Signs and Symptoms; výsledek terapie; únava; anamnéza; lidé; Fatigue; mozkomíšní mok; Anti-Bacterial Agents; magnetická rezonanční tomografie; příznaky a symptomy; Treatment Outcome; mozek; neurologie; prognóza; Urinary Retention; Male; Brain; Demyelinating Diseases; Encephalomyelitis; ataxie; Respiratory Tract Diseases; Neurology; Ataxia; Medical History Taking; Prognosis; Child; retence moči; Fever; Cerebrospinal Fluid; mužské pohlaví; antibakteriální látky; nemoci dýchací soustavy; horečka; encefalomyelitida; Humans