Masivní plicní embolie jako první příznak nefrotického syndromu u 18leté pacientky - Fencl, Filip; Stará, Veronika; Bláhová, Květa; J. Zieg; Horáčková, Miroslava; Pecková, Marie; Charvát, Jiří (Československá pediatrie, 2013)
Incidence tromboembolických komplikací u pacientů s nefrotickým syndromem (NS) je udávána kolem 1,8–5 %, může však být podhodnocena. Většina pacientů s tromboembolickou nemocí (TEN) je asymptomatická. Osmnáctiletá pacientka užívající hormonální antikoncepci s nevýznamnou rodinnou a osobní anamnézou byla přijata pro dušnost, bolest na hrudi, kolapsový stav a diskrétní otoky víček, rukou a nohou. Echokardiografické vyšetření prokázalo nepřímé známky plicní hypertenze, dilataci a dysfunkci pravé komory, na EKG byl blok pravého Tawarova raménka. CT vyšetření potvrdilo oboustrannou masivní plicní embolii (PE). Byla zahájena antikoagulační terapie heparinem, která byla následně převedena na nízkomolekulární heparin. Ultrazvukové vyšetření neprokázalo zdroj embolizace, stejně tak nebyly přítomny ani symptomy hluboké žilní trombózy. Další podrobnější vyšetření odhalila výraznou nefrotickou proteinurii (6 g/m2/den), biochemické parametry odpovídaly NS. Provedená renální biopsie prokázala diagnózu nefrotického syndromu s minimálními změnami glomerulů. Terapie prednisonem podle standardního protokolu měla pouze přechodný efekt, při vysazování došlo k opětovnému vzestupu proteinurie. Následně byla zahájena terapie cyklosporinem A. Nefrotický syndrom by měl být diferenciálně diagnosticky zvažován u všech pacientů s PE, všichni tito pacienti by měli podstoupit vyšetření moči na proteinurii. Jak jsme demonstrovali, masivní plicní embolie může být vzácně prvním symptomem NS.
Keywords: Biopsy; proteinurie; hormony kůry nadledvin; Humans; moč; Signs and Symptoms; Proteinuria; Microscopy, Electron; echokardiografie; Echocardiography; Renal Dialysis; Female; rizikové faktory; Nephrotic Syndrome; angiografie; dialýza ledvin; výsledek terapie; lidé; nefrotický syndrom s minimálními změnami glomerulů; Contraceptives, Oral, Hormonal; biopsie; Medical History Taking; cyklosporin; příznaky a symptomy; ženské pohlaví; Angiography; Urine; Thromboembolism; Adolescent; Treatment Outcome; anamnéza; ultrazvuk; tromboembolie; kontraceptiva orální hormonální; nefrotický syndrom; elektronová mikroskopie; Ultrasonics; Cyclosporine; Adrenal Cortex Hormones; antikoagulancia; Anticoagulants; mladiství; Risk Factors