Úmyslné sebepoškozování dětí v České republice – hospitalizované děti (v datech ÚZIS z období let 2000–10) - Průchová, Dominika (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2012)
V posledních letech přibývá dětí a dospívajících, kteří řeší své problémy tím, že jsou sami k sobě agresivní (sebepoškozování a sebevraždy). Definice jsou v této oblasti značně rozmanité, ale většina respektuje několik základních komponent. Cílem projektu bylo analyzovat data týkající se úmyslného sebepoškozování dětí do 18 let, které byly z tohoto důvodu hospitalizované, získaná data roztřídit dle kritérií a statisticky zhodnotit vztah proměnných. Metodou byla sekundární analýza dat z Registru hospitalizovaných ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky). Obdrželi jsme data z let 2000–10 z celé České republiky, celkem bylo v Registru hospitalizovaných ÚZIS za toto období zaznamenáno 7 223 případů úmyslného sebepoškození dětí. Do našich dat se dostaly děti, které byly hospitalizovány. Data z ambulantních zařízení jsme k dispozici neměli. Dívek bylo za toto období hospitalizováno 4 829 (67 %) a chlapců 2 394 (33 %). U dívek dochází nejčastěji k tomuto činu mezi 10–14 rokem věku a dále z hlediska statistického zhodnocení je pro chlapce významný – rizikový věk mezi 15.–18. rokem života. Nejčastěji voleným způsobem sebepoškození bylo v 73,6 % sebeotrávení léčivy a sebeotrávení alkoholem v 11,7 %. Statisticky významný je vztah tedy mezi pohlavím a věkem, kdy se úmyslně sebepoškozují, pohlavím a místem sebepoškození, pohlavím a ročním obdobím, pohlavím a délkou hospitalizace, způsobem sebepoškození a místem, délkou hospitalizace, opakovanou hospitalizací, věkem. Hlavními zdroji podpory v prevenci sebepoškozování jsou rodina, přátelé a škola. V preventivní oblasti by měly působit poradny, a to zejména ve vzdělávání dětí v orientaci ve službách pomoci, zdravotních a sociálních.
Keywords: Humans; Czech Republic; sebepoškozování; mezinárodní klasifikace nemocí; mužské pohlaví; Česká republika; Adolescent; Statistics as Topic; hospitalizace; Hospitalization; ženské pohlaví; statistika jako téma; lidé; Self Mutilation; mladiství; dítě; Child; Male; International Classification of Diseases; Female