Preventívne programy CAN syndrómu u detí - Mazúchová, Lucia (Kontakt (České Budějovice), 2012)
Negatívne následky akejkoľvek formy CAN syndrómu (týrania, zneužívania a zanedbávania) u detí svedčia o tom, že je potrebné zamerať sa na prevenciu. Prevencia je výhodnejšia ako terapeutický alebo opravný zásah spojený s náročným a nákladným procesom, zdĺhavým či bolestným postupom. V príspevku sa venujeme preventívnym programom CAN syndrómu u detí v zahraničí a ich možnostiam využitia u nás zo strany sestier a pôrodných asistentiek. Preventívne programy vznikali ako odozva vyplývajúca z potreby v jednotlivých regiónoch a môžu byť pre nás inšpiráciou v prevencii týrania, zneužívania a zanedbávania detí. Najúčinnejšími postupmi sa osvedčili programy cielené na rodinu v období prechodu k rodičovstvu. Primárna prevencia niektorých foriem zneužívaných detí môže byť inicializovaná ešte pred narodením dieťaťa. Identifikácia a riadenie tehotných žien a rodín, v ktorých je predpoklad týrania, zneužívania alebo zanedbávania dieťaťa, je pokusom o predvídanie a pomoc dieťaťu. Taktiež zabezpečenie postnatálnej starostlivosti sestrou je jednou z foriem včasnej intervencie. Cieľom je redukovať stres v rodinách ponúknutím asistencie pri riešení rôznych problémov, poskytnutím emocionálnej podpory, povzbudenie, vedenie, trénovanie rodičovských zručností a tak zabezpečenie adekvátnej starostlivosti deťom. Prevencia na Slovensku nie je zďaleka rozvinutá ako v zahraničí, chýba tvorba komplexných preventívnych programov. Sestry a pôrodné asistentky v rámci prevencie CAN syndrómu majú dôležité postavenie v zisťovaní rizikových faktorov dieťaťa počas tehotenstva, po narodení a včasnom veku dieťaťa. Môžu zistiť zdravotné či iné problémy rodičov, ktoré môžu mať negatívny vplyv na dieťa, a tak zahájiť prevenciu. V rámci prevencii CAN syndrómu je potrebné vytvárať zo strany sestier a pôrodných asistentiek preventívne stratégie a programy pre rizikové rodiny a ich aplikovať do praxe.
Keywords: rodinné ošetřovatelství; Family Nursing; Community Health Nursing; Child Welfare; sociální péče o dítě; Humans; lidé; komunitní ošetřovatelská péče; Child Abuse; zneužívané dítě