Obstipace jako ošetřovatelský problém. Diagnóza a možnosti ovlivnění - Janečková, Brigita; Třísková, Zdena (Kontakt (České Budějovice), 2012)
Autorky předkládají podrobný přehled současných názorů na zácpu, její příčiny a diagnostický význam tohoto příznaku. V případě funkční zácpy pojednávají o významu tohoto samostatného funkčního – nikoliv organického – onemocnění gastrointestinálního traktu. Podrobně popisují postup ošetřovatelského procesu a potřebné ošetřovatelské intervence. Význam fyziologického přístupu k zácpě jako ošetřovatelskému problému je zdůrazněn a dokumentován. Práce podává přehled vhodných a šetrných intervencí. V části „nefarmakologická léčba“ se vyzdvihuje možnost využití vlákniny, probiotik, prebiotik a synbiotik jako fyziologického nenásilného regulátoru jak trávení, tak motility gastrointestinálního traktu. Zmíněny a vysvětleny jsou uvedené pojmy prebiotika, probiotika a synbiotika a vysvětlena je jejich vzájemná souvztažnost. Komerčně dostupné a volně prodejné produkty z kategorie „doplňky stravy“ jsou v práci zmíněny a doporučeny na příkladě produktu Lepicol, který je vhodný i v těhotenství. Zdůrazněn je význam složení stravy včetně zajištění dostatečného přívodu tekutin pitným režimem. Samostatně je zmíněn i význam minerálních vod s obsahem síranu hořečnatého a poukázáno na skutečnost, že doplňky stravy mají význam zejména tam, kde potřebné složky stravy nelze zajistit příjmem základní stravy pacienta/klienta. V části „farmakologická léčba“ se logicky navazuje na situace, kdy strava a doplňky stravy přes soustředěnou ošetřovatelskou péči zácpě nezabraňují. Samostatná pozornost je věnována zdravotně sociálním problémům zácpy a možné stigmatizaci nositelů tohoto příznaku. Zdůrazněna je potřebnost a nutnost upřesnění diagnostiky zácpy s použitím současných diagnostických nástrojů, vycházejících z konsenzu autorit ROME III. Diagnostický list ROME III – Funkční zácpa je uveden v samostatné příloze.
Keywords: Prebiotics; Humans; Nursing Diagnosis; Synbiotics; Patient Education as Topic; Nursing Process; defekace; funkční zácpa; vláknina; ROME III; vzdělávání pacientů jako téma; funkční onemocnění gastrointestinálního traktu; ošetřovatelská diagnóza; Defecation; Probiotics; lidé; prebiotika; ošetřovatelský proces; synbiotika; Constipation; zácpa; probiotika