Vybrané aspekty kvality života seniorů z dotazníku WHOQOL-OLD – smrt, umírání a blízké vztahy - Dvořáčková, Dagmar; Hricová, Alena (Kontakt (České Budějovice), 2012)
Článek prezentuje dílčí část výsledků z výzkumu, který byl zaměřen na subjektivní vnímání kvality života seniorů v domovech pro seniory. Data byla sebrána za pomoci standardizovaného dotazníku Světové zdravotnické organizace – WHOQOL-OLD. Otázky tohoto dotazníku jsou rozděleny do 6 oblastí (domén), které vymezují aspekty kvality života. Předkládaná stať poukazuje na vybrané výsledky výzkumu vztahující se k doménám smrt a umírání a blízké vztahy. Výzkumný soubor (N1 = 156) byl tvořen seniory z domovů pro seniory v Jihočeském kraji, kteří byli ve věku nad 60 let, byli ochotni spolupracovat a jejich kognitivní funkce byly zachovalé alespoň natolik, aby byli schopni s asistencí odpovídat na položky dotazníku. Jako kontrolní výzkumný soubor (N2 = 74) byl použit výzkumný vzorek vybraný dle stejných kritérií, kde však respondenti byli absolventy U3V a žili v domácím prostředí. Cílem výzkumu bylo identifikovat, jak kvalitu života ovlivňuje percepce: a) smrti a umírání a b) blízkých vztahů u seniorů žijících v domovech pro seniory. Ve vztahu k doméně smrt a umírání výsledky vypovídají o tom, že muži z U3V hodnotí svoji kvalitu života výše než muži z domovů pro seniory a dále u žen je v této doméně subjektivně hodnocena kvalita života vyšší než u mužů. V doméně blízkých vztahů ženy z domovů pro seniory hodnotí svoji kvalitu života níže než ženy ze souboru v U3V. Senioři ve věkové skupině 80–85 let hodnotí kvalitu života výše než senioři ve věkové skupině pod 70 let. Bezdětní senioři v doméně blízké vztahy (p = 0,024) hodnotí hůře svoji kvalitu života než ti, kteří děti mají. Ti, kteří žijí v partnerském vztahu, hodnotí svoji kvalitu života výše než ti, kteří žijí bez partnera, zároveň vyšší kvalitu života mají vdovy/vdovci ve srovnání s respondenty bez partnera a u respondentů v partnerském vztahu se ukazuje vyšší kvalita života než u rozvedených. Využití výsledků shledáváme v možnosti zkvalitňování služeb poskytovaných seniorům.
Keywords: blízké vztahy; průzkumy a dotazníky; charakteristiky rodiny; Surveys and Questionnaires; kvalita života; lidé; domov pro seniory; Homes for the Aged; domovy pro seniory; Aged; Family Characteristics; smrt; rodinné vztahy; Attitude to Death; Family Relations; umírání; senioři; Death; postoj ke smrti; Quality of Life; Humans