Postoj sester k ošetřovatelským klasifikačním systémům - Dolák, František; Scholz, Pavel; Tóthová, Valérie (Kontakt (České Budějovice), 2012)
Používání standardizované ošetřovatelské terminologie je základním znakem ošetřovatelské profese v 21. století. Rozvoj tohoto jazyka v ošetřovatelství a jeho samotné používání charakterizuje novou éru ošetřovatelské vědy. Vyjádření toho, co sestry vykonávají, znamená také zviditelnění oblastí, které v ošetřovatelství vidět nebyly, jako je například tvorba databáze, podle níž je možné monitorovat a vyhodnocovat efektivitu ošetřovatelské péče. Cílem celého projektu bylo zmapovat aktuální stav ošetřovatelské dokumentace v nemocnicích Jihočeského kraje, zjistit, zda se v dokumentaci využívají klasifikační systémy NIC (Nursing Interventions Classification – klasifikace ošetřovatelských intervencí) a NOC (Nursing Outcomes Classification – klasifikace ošetřovatelských výsledků), ověřit uplatnění koncepčního modelu v ošetřovatelské dokumentaci a zjistit, zda ošetřovatelská dokumentace respektuje prvky multikulturního ošetřovatelství. Tento příspěvek se věnuje problematice ošetřovatelských klasifikačních systémů z pohledu sester pracujících v nemocnicích Jihočeského kraje. V rámci výzkumu bylo zjišťováno, jaké jsou zkušenosti sester s ošetřovatelskými klasifikačními systémy, jak tyto systémy hodnotí a jaká je jejich úroveň informovanosti o těchto systémech. K získání dat byl použit nestandardizovaný dotazník, který obsahoval 59 otázek a zahrnoval následující oblasti: ošetřovatelské klasifikační systémy, ošetřovatelské koncepční modely, ošetřovatelskou dokumentaci a multikulturní ošetřovatelství v rámci dokumentace. Celkový počet všech rozdaných dotazníků byl 750. K analýze dat bylo pak použito 565 dotazníků, což je návratnost 75 %. Výzkumný soubor tvořily sestry ze sedmi nemocnic Jihočeského kraje. Celkový počet respondentů byl 565. Na základě získaných dat bylo zjištěno, že se sestry setkávají se standardizovaným ošetřovatelským jazykem v každodenní praxi, avšak v rámci jeho používání zastávají spíše negativní stanovisko. Informace o problematice standardizovaného jazyka rovněž není možné považovat za dostačující. Proto je žádoucí, aby sestry byly s těmito systémy seznamovány a aby tyto byly zaváděny v plné míře do praxe.
Keywords: Educational Status; terminologie jako téma; Terminology as Topic; Chi-Square Distribution; stupeň vzdělání; Nursing Diagnosis; postoj zdravotnického personálu; standardizované klasifikační systémy; Nursing Process; lidé; Attitude of Health Personnel; klasifikace ošetřovatelských výsledků (NOC); ošetřovatelský proces; klasifikace ošetřovatelských intervencí (NIC); odborné všeobecné sestry; Nursing Assessment; nemocnice Jihočeského kraje; rozdělení chí kvadrát; ošetřovatelská diagnóza; ošetřovatelské zhodnocení; Nurse Practitioners; Humans