Inkretinová terapie a diabetická retinopatie - Kvapil, Milan (Vnitřní lékařství, 2013)
Terapie založená na inkretinech představuje novou skupinu léčivých látek určených pro intervenci u pacientů s diabetem 2. typu. Zahrnuje terapii účinnou, bezpečnou a efektivní. Předností je nízké riziko hypoglykemie a pozitivní účinek na tělesnou hmotnost. Doposud publikované analýzy svědčí konzistentně pro pozitivní ovlivnění kardiovaskulárních rizikových faktorů. První studie na animálních modelech prokazují příznivý vliv inkretinové terapie na patofyziologii diabetické retinopatie.
Keywords: Hypoglycemia; Incretins; Venoms; Humans; exenatid; liraglutid; peptidy; Hypoglycemic Agents; inkretiny; hmotnostní úbytek; hypoglykemie; Diabetes Mellitus, Type 2; hypoglykemika; živočišné jedy; glukagonu podobný peptid 1; Exenatide; Weight Loss; chuť k jídlu; Diabetic Retinopathy; gliptiny; diabetická retinopatie; diabetes mellitus 2. typu; agonisté receptoru pro GLP-1; Dipeptidyl-Peptidase IV Inhibitors; Glucagon-Like Peptide 1; Liraglutide; inhibitory dipeptidylpeptidasy 4; Body Weight; lidé; Peptides; tělesná hmotnost; Appetite