Charakteristika pohybové aktivity obyvatel Moravskoslezského kraje v letech 2005-2009 ve vztahu k délce formálního vzdělání - Fojtík, Igor; Mitáš, Josef (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2012)
VÝCHODISKA: Pravidelná pohybová aktivita je považována za významný faktor zdravotního stavu člověka. O tom, že pohybová aktivita bude pravidelná, rozhoduje řada vnitřních i vnějších podmínek jedince. Vzdělání je považováno za významný faktor, který pohybovou aktivitu ovlivňuje. Dosud nebylo zcela objasněno, jaký je vztah pohybové aktivity a vzdělání při sledování regionálních ukazatelů. CÍLE: Cílem práce je analyzovat pohybovou aktivitu dospělých obyvatel Moravskoslezského kraje z hlediska počtu let strávených formálním vzděláváním. METODIKA: Výzkumných šetření se zúčastnilo 1100 probandů, čištěním dat byla získána relevantní data od 759 obyvatel Moravskoslezského kraje (419 žen a 340 mužů) ve věku 25–58 let. Pro získání potřebných dat byl použit dotazník IPAQ, který byl distribuován proškolenými vysokoškolskými studenty v jarním a podzimním období v letech 2005–2009. K statistickému zpracování dat byl použit Kruskal-Wallisův test. K posouzení meziskupinových rozdílů byly počítány hodnoty eff ect size. VÝSLEDKY: Signifi kantní rozdíly v jednotlivých druzích pohybové aktivity byly zjištěny jen u mužů v pracovní pohybové aktivitě (H = 6,277; p = 0,05; η2 = 0,019) a v intenzivní pohybové aktivitě (H = 6,230; p = 0,05; η2 = 0,018). Muži se základním vzděláním jsou pohybově aktivnější. U žen nebyl prokázán signifi - kantní rozdíl ve sledovaných parametrech. 66 Výsledky poukazují na fakt, že pracovní pohybová aktivita, která je u probandů se základním vzděláním nejvyšší, se odráží na celkové zjištěné pohybové aktivitě nejvíce. ZÁVĚRY: Výsledky šetření poukazují na fakt, že rozdílná úroveň vzdělání není u populace v Moravskoskoslezském kraji významným faktorem asociujícím s pohybovou aktivitou. Při podpoře pohybové aktivity doporučujeme soustředit pozornost na pohybovou aktivitu ve volném čase, při transportu a na vysoce intenzivní pohybovou aktivitu u všech sledovaných skupin.
Keywords: Surveys and Questionnaires; pohybová aktivita; IPAQ; Humans; populace; lidé středního věku; Female; dospělí; lidé; Population; průzkumy a dotazníky; Adult; ženské pohlaví; Life Style; Male; životní styl; Middle Aged; Czech Republic; Statistics as Topic; stupeň vzdělání; Motor Activity; Česká republika; mužské pohlaví; statistika jako téma; Educational Status