Význam výživy při hojení ran u diabetiků - Nerad, Vladimír (Postgraduální medicína, 2013)
Mezi nejčastější chronické kožní defekty patří defekty u syndromu diabetické nohy. Jejich hojení je pro organismus náročný proces. Vyžaduje přísun energie, vody, stavebních látek, minerálů, vitamínů a stopových prvků. Nedostatek těchto zdrojů bývá často příčinou špatného a protrahovaného hojení. Komplexní přístup včetně zajištění adekvátní hydratace a výživy je jednou ze základních podmínek úspěšné léčby kožních defektů u syndromu diabetické nohy.
Keywords: Amino Acids; kožní defekt; voda; Carbohydrate Metabolism; Minerals; Humans; lidé; minerály; metabolismus lipidů; diabetická dieta; aminokyseliny; metody výživy; Wound Healing; nemoci výživy a metabolismu; Lipid Metabolism; Vitamins; diabetická noha; metabolismus sacharidů; Skin Manifestations; kožní manifestace; Diabetic Foot; Water; Nutritional and Metabolic Diseases; Fluid Therapy; hojení ran; tekutinová terapie; Feeding Methods; Diet, Diabetic; vitaminy