Fyzická aktivita u starších diabetiků - Matoulek, Martin (Postgraduální medicína, 2013)
Fyzická aktivita je nedílnou součástí léčby diabetu 1. i 2. typu. Zvláště ve vyšším věku, kdy rozhoduje o kardiovaskulární mortalitě fyzická zdatnost více než BMI, je často podceňována. O dlouhodobém efektu pohybové aktivity rozhoduje frekvence, doba trvání a intenzita pohybové aktivity. Zahájení programu pohybové aktivity však s sebou přináší různá rizika, která jsou spojena s dalšími přidruženými onemocněními, jako ischemická choroba srdeční, arteriální hypertenze nebo postižení pohybového aparátu. Samostatnou kapitolou jsou pak specifické komplikace diabetu – retinopatie, nefropatie a neuropatie. Toto vše modifikuje preskripci pohybových aktivit a před jejich započetím je tak v některých případech třeba provádět zátěžová vyšetření s možností diagnostik skrytých rizik.
Keywords: index tělesné hmotnosti; senioři; farmakoterapie; pohybová aktivita; Obesity; krevní glukóza; diabetes mellitus; komorbidita; Metabolic Syndrome; inzulin; Diabetes Mellitus; Insulin; Diabetes Mellitus, Type 2; preskripce pohybové aktivity; diabetes mellitus 2. typu; Body Mass Index; diabetická dieta; věkové faktory; Drug Therapy; Blood Glucose; Diet, Diabetic; metabolický syndrom; Humans; Comorbidity; Diabetes Complications; komplikace diabetu; obezita; rizikové faktory; Age Factors; Motor Activity; Risk Factors; Aged; diabetes; lidé