Moderní pohled na inzulinoterapii - Vlasáková, Zuzana (Postgraduální medicína, 2013)
Prevalence a incidence diabetu celosvětově narůstá a přispívá ke zhoršení morbidity a mortality těchto pacientů. Diabetici 1. typu jsou nejlépe kompenzováni na inzulínovém režimu typu bazál-bolus. U diabetiků 2. typu však také dochází k progresivní ztrátě beta-buněk a ke zhoršování jejich funkce. První volbou v terapii diabetiků 2. typu by měla být úprava životního stylu a léčba metforminem, pak léčba kombinací perorálních antidiabetik nebo převod pacienta na inzulinoterapii, není-li stále dobře kompenzován. Strach z nasazení inzulínu vyplývá z jeho nežádoucích účinků (tj. nárůst hmotnosti, hypoglykémie). Mnoho pacientů také považuje inzulín za konečnou terapii vyhrazenou pro jedince se špatnou prognózou. Tento článek dává přehled o různých inzulínových režimech pro diabetiky 2. typu a uvádí současná inzulínová analoga vhodná pro léčbu diabetu. Kontrola inzulínové léčby, její individualizace a diabetické edukační programy patří ke komplexní péči o diabetické pacienty.
Keywords: obezita; inzuliny; těhotenství při diabetu; Insulins; Humans; dítě; inzulin lidský; Child; Incretins; Aged; senioři; lidé; Insulin, Regular, Human; Diabetes Mellitus, Type 2; diabetes mellitus 1. typu; dlouhodobě působící inzulin; Insulin, Long-Acting; Practice Guidelines as Topic; Life Style; životní styl; Pregnancy in Diabetics; Insulin; diabetická dieta; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Diet, Diabetic; inkretiny; Obesity; diabetes mellitus 2. typu; Diabetes Mellitus, Type 1; inzulin