Terapie refluxní nemoci jícnu - Kroupa, Radek; Ječmenová, Markéta; Dolina, Jiří (Postgraduální medicína, 2013)
Refluxní nemoc jícnu je definována přítomností opakovaných a obtěžujících potíží nebo vývojem komplikací v důsledku nadměrného návratu žaludečního obsahu do jícnu i výše. Léčba onemocnění je založena na úpravě stravovacího režimu a farmakoterapii. Nejúčinnější a nejvíce využívané v léčbě jsou inhibitory protonové pumpy. Onemocnění má většinou chronický průběh vyžadující dlouhodobou udržovací terapii. Chirurgická léčba je indikována u nemocných s nedostatečným efektem farmakoterapie, při přetrvávajících regurgitacích a extraezofageálních příznacích nebo jako alternativa dlouhodobé medikace u selektovaných mladších osob. Účinnost a bezpečnost léčby inhibitory protonové pumpy a operace jsou z dlouhodobého hlediska srovnatelné.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; inhibitory protonové pumpy; Signs and Symptoms, Digestive; Thoracic Surgery; Humans; peptická ezofagitida; antagonisté histaminu H2; Drug Therapy; dietoterapie; lidé; příznaky a symptomy ústrojí trávicího; Esophagitis, Peptic; endoskopie trávicího systému; Barrettův syndrom; Endoscopy, Digestive System; hrudní chirurgie; farmakoterapie; Proton Pump Inhibitors; Diet Therapy; Histamine H2 Antagonists; Barrett Esophagus; Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; antirefluxní chirurgie