Robotem asistovaná radikální hysterektomie ve fázi „learning curve“ a její srovnání se standardní laparoskopicky asistovanou radikální vaginální a otevřenou radikální hysterektomií - Pilka, Radovan; Marek, Radim; Dzvinčuk, Petr; Kudela, Milan; Neubert, Dieter (Česká gynekologie, 2013)
Cíl: Porovnat operační, patologické a pooperační výsledky robotické radikální hysterektomie (RRH) v „learning curve“ s laparoskopicky asistovanou radikální vaginální hysterektomií (LAVRH) a abdominální radikální hysterektomií (ARH) u pacientek s časnými stadii karcinomu děložního hrdla. Typ studie: Komparativní studie. Pracoviště: Porodnicko-gynekologická klinika, FN a LF UP Olomouc. Metodika: Porovnali jsme prvních dvacet pacientek operovaných roboticky pro karcinom děložního hrdla ve stadiu IA2–IIA s historicky předcházejícími pacientkami operovanými laparoskopicky asistovanou radikální vaginální hysterektomií nebo abdominální radikální hysterektomií. Všechny operace byly provedeny třemi operatéry (R. P., P. D., M. K.) na Porodnicko-gynekologické klinice FN a LF UP v Olomouci v období od 2004 do 2011. Výsledky: Nenalezli jsme rozdíl mezi skupinami ve věkovém složení, v body mass indexu, histopatologii nádorů, počtu odstraněných uzlin nebo předoperační hodnotě hemoglobinu. Délku robotického operačního výkonu se podařilo zkrátit ze 400 minut na méně než 225 minut srovnatelných s průměrnou délkou 215 minut u otevřené radikální hysterektomie. Zjistili jsme rozdíly mezi před- a pooperačními hodnotami krevního hemoglobinu (RRH, 14,9 ? 7,6; LARVH, 23,0 ? 8,5; ARH, 28,0 ? 12,4). Tyto rozdíly byly statisticky významné ve prospěch skupiny RRH (p = 0,0012). Průměrná délka hospitalizace byla významně kratší u pacientek operovaných roboticky(7,2 versus 8,8 dnů, p = 0,0005). Průměrný počet získaných pánevních uzlin se významně nelišil mezi skupinami. Žádná z robotických nebo laparoskopických operací nevyžadovala konverzi na laparotomii. Rozdíly mezi závažnými peroperačními komplikacemi nebyly signifikantní. Závěr: Robotická radikální hysterektomie vykázala srovnatelné anebo lepší peroperační parametry než laparoskopicky asistovaná radikální vaginální hysterektomie. Zavedení robotické chirurgie v léčbě časných stadií karcinomu hrdla děložního vyžaduje méně než 20 výkonů pro dosažení délky operace srovnatelné s otevřeným přístupem.
Keywords: Carcinoma; Robotics; Learning Curve; laparoskopie; radikální hysterektomie; lidé středního věku; chirurgie s pomocí počítače; Female; Aged; mladý dospělý; dospělí; Hysterectomy, Vaginal; nádory děložního čípku; Hemoglobins; senioři; hospitalizace; miniinvazivní chirurgické výkony; hysterektomie vaginální; karcinom hrdla děložního; křivka učení; karcinom; laparotomie; Adult; Surgical Procedures, Operative; Lymph Nodes; Laparotomy; robotická chirurgie; lymfatické uzliny; ženské pohlaví; Surgery, Computer-Assisted; Hospitalization; Middle Aged; chirurgie operační; hysterektomie; Uterine Cervical Neoplasms; Laparoscopy; Young Adult; Hysterectomy; hemoglobiny; Minimally Invasive Surgical Procedures; robotika