Zkušenosti s lokální kortikoterapií náhlých poruch sluchu kochleárního původu - Malinová, Kateřina; Janeček, Dalibor; Lavička, Lukáš (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2013)
Lokální kortikoterapie se jeví být přínosnou metodou při léčbě ušních onemocnění. V současnosti na KDORL nabízíme pacientům lokální kortikoterapii při náhlých poruchách sluchu, dále pacientům s poruchou funkce Eustachovy trubice (ET). Metoda, kterou používáme, spočívá v zavedení tympanostomické trubičky s knotem – Microwick a aplikaci kortikoidů ve formě kapek po dobu několika týdnů do zevního zvukovodu. Náhlá senzorineurální porucha sluchu je definována jako zhoršení sluchu na 3 sousedních frekvencích o 30 dB v tónové audiometrii, které přetrvává 3 dny. Náhlé senzorineurální poruchy sluchu kochleárního typu jsou v současnosti standardně léčeny kombinací několika terapií (hyperbaroxyterapie, vazodilatační terapie, systémové podávání kortikosteroidů, lokální aplikace kortikosteroidů). Na KDORL LF MU a FN v Brně od počátku roku 2008 provádíme terapii náhlých poruch sluchu aplikací kortikoidů ve formě kapek přes tympanostomickou trubičku Microwick (se zavedeným pórovitým knotem skrz lumen trubičky) přímo do oblasti kulatého okénka. Postup byl schválen Etickou komisí FN Brno. U pacientů hodnoceného souboru s náhlou poruchou sluchu jsme dosáhli zlepšení sluchu u 9 uší z 11 hodnocených (81,8 %), z toho hodnoty normacuse byly zjištěny u 2 z 11 (18,2 %). Ve dvou případech (18,2 %) byla tato použitá terapie bez efektu na sluch, avšak nedošlo ke zhoršení. Jedinou zjištěnou komplikací byla přetrvávající perforace bubínku i při druhé hodnocené kontrole s odstupem jednoho roku po terapii. Perforace bubínku byla zjištěna u 6 vyšetřovaných uší (54,5 %). Při srovnání našich výsledků s obdobnými dosud publikovanými studiemi (Cochrane Database of Systematic Reviews – Steroids for idiopathic sudden sensorineural hearing loss), kde při hodnocení účinku bylo u pacientů léčených placebem zjištěno u 32 % zlepšení sluchu a u pacientů léčených celkovou kortikoterapií 61 % zlepšení sluchu (9).
Keywords: dospělí; Female; dítě; Hearing Loss, Sensorineural; perforace bubínku; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; mladý dospělý; Adolescent; lidé; lokální kortikoterapie; Anti-Bacterial Agents; glukokortikoidy; akustické impedanční testy; Glucocorticoids; Treatment Outcome; vnitřní ucho; membrana tympani; audiometrie čistými tóny; prospektivní studie; Male; Administration, Topical; aplikace lokální; Prospective Studies; Methylprednisolone; náhlá porucha sluchu; Young Adult; Ear, Inner; methylprednisolon; Tympanic Membrane Perforation; Child; Acoustic Impedance Tests; Tympanic Membrane; mužské pohlaví; Microwick; percepční nedoslýchavost; antibakteriální látky; Hearing Loss, Sudden; mladiství; Audiometry, Pure-Tone; náhlá nedoslýchavost; Humans