3D endorektální sonografie v diagnostice perianálních píštělí - Zbořil, Pavel; Vysloužil, Kamil; Neoral, Čestmír; Bébarová, Linda; Skalický, Pavel (Rozhledy v chirurgii, 2013)
Úvod: V současné době se v rámci předoperační diagnostiky perianálních píštělí jako nejpřínosnější jeví magnetická rezonance (MRI) a endorektální sonografie. Správná interpretace MRI vyžaduje, aby se hodnotící radiolog dobře orientoval v problematice chirurgické léčby perianálních píštělí, nebo aby chirurg měl zkušenosti s interpretací nálezů MRI. Oproti tomu endorektální sonografii dnes většinou provádějí chirurgové, kteří zároveň operují, a mají tak „zpětnou vazbu“ nálezů endorektální sonografie v konfrontaci s peroperačním nálezem. Materiál a metodika: V naší sestavě je 482 nemocných s klinickou diagnózou perianální píštěle, kteří byli vyšetřeni a operováni v období od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2011. Při hodnocení nálezů se opíráme o základní Parksovu klasifikaci perianálních píštělí, která je modifikována s ohledem na specifiku ultrazvukového vyšetření. Výsledky: U jednoduchých píštělí byla shoda předoperační diagnostiky s operačním nálezem v 304 případech (90 %). Shoda předoperační endosonografie s peroperačním nálezem u extrasfinkterických píštělí byla u 36 pacientů (82 %). U podkovovitých „horseshoe“ píštělí byla shoda u 16 pacientů (87 %). Vícechobotové píštěle byly správně diagnostikovány u 95 pacientů, což je 76 %. Celková shoda předoperační endorektální sonografie s operačním nálezem byla u 419 pacientů (87 %). Závěr: Endorektální sonografické vyšetření v diagnostice perianálních píštělí je jednoduché, levné a pacienta minimálně zatěžující, přičemž dosahuje vysoké senzitivity a specificity. V rámci předoperační diagnostiky perianální píštěle je u většiny nemocných plně postačující.
Keywords: dospělí; nemoci anu; Statistics as Topic; Female; Anal Canal; statistika jako téma; zobrazování trojrozměrné; Imaging, Three-Dimensional; Adult; Intraoperative Care; Anus Diseases; ženské pohlaví; mladý dospělý; Endosonography; Adolescent; Reproducibility of Results; Rectum; lidé; rektální píštěl; Sensitivity and Specificity; perianální píště; senzitivita a specificita; retrospektivní studie; reprodukovatelnost výsledků; píštěle; Male; peroperační péče; Aged; Young Adult; předoperační péče; Preoperative Care; anální kanál; Rectal Fistula; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; nástřik píštěle peroxidem vodíku; Fistula; Retrospective Studies; rektum; Middle Aged; mladiství; 3D endosonografie anorekta; endosonografie; Humans