Náhrada defektu kalvy u dítěte po úrazu CNS biokompatibilním materiálem na míru – kazuistika - Homolková, Helena; Prchlík, Martin (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2012)
Těžké úrazy hlavy u malých dětí působí závažná poranění mozku i kostí krania. Spontánní vyhojení kostního defektu je možné jen u malých ploch u dětí do jednoho roku věku. Osifikace totiž po prvním roce života klesá. Pokud je defekt příliš velký nebo osifikační potenciál malý, musí být defekt uzavřen kranioplastikou. Autoři předkládají složitost problematiky reparace defektů krania u velmi malých dětí. Protože na pracovišti autorů nelze uchovávat autologní štěpy k další reimplantaci, rozhodli se použít k uzavření poúrazového defektu krania u malého dítěte biokompatibilního implantátu vyrobeného na míru. V současné době je chlapec 17 měsíců po rekonstrukční operaci lbi, zcela bez neurologického postižení, bez kosmetických deformit a jeho psychomotorický vývoj odpovídá věku. Chlapec zůstává nadále dlouhodobě v našem sledování.
Keywords: neurologie; autologní transplantace; mužské pohlaví; methylmethakrylát; keramika; Male; Monitoring, Physiologic; výsledek terapie; Biocompatible Materials; Neurology; Humans; monitorování fyziologických funkcí; Ceramics; kojenec; Imaging, Three-Dimensional; plastická chirurgie; Transplantation, Autologous; magnetická rezonanční tomografie; zákroky plastické chirurgie; lidé; Intensive Care Units, Pediatric; Outcome and Process Assessment, Health Care; Infant; Methylmethacrylate; fraktury lebky; mladiství; Bone Substitutes; Young Adult; Child; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); dítě; Craniotomy; Neurosurgical Procedures; Adolescent; kraniotomie; Magnetic Resonance Imaging; Radiography; Treatment Outcome; mladý dospělý; kostní náhrady; neurochirurgické výkony; Child, Preschool; radiografie; zobrazování trojrozměrné; Skull Fractures; předškolní dítě; Plastic Surgery Procedures; jednotky intenzivní péče pediatrické; Surgery, Plastic; biokompatibilní materiály