Amyotrofická laterální skleróza v zařízení paliativní hospicové péče – kazuistika - Kala, Miroslav; Mikšová, Zdeňka (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2012)
Autoři prezentují případ 41letého pacienta s diagnózou amyotrofické laterální sklerózy, který odmítl možnost provedení perkutánní endoskopické gastrostomie a řízené ventilace a rozhodl se pro paliativní hospicovou péči. Je popsán paliativní terapeutický postup, který významně snížil utrpení nemocného a umožnil mu důstojně zemřít v kruhu jeho nejbližších.
Keywords: Attitude to Death; Treatment Refusal; farmakoterapie; amyotrofická laterální skleróza; Muscle Spasticity; analgosedace; Family; Palliative Care; odmítnutí terapie pacientem; Conscious Sedation; anamnéza; Dysarthria; Dyspnea; mužské pohlaví; dysartrie; péče v hospici; Adult; neurologie; Neurology; kvadruplegie; Hospice Care; Deglutition Disorders; poruchy polykání; Drug Therapy; Amyotrophic Lateral Sclerosis; paliativní péče; Humans; Diazepam; diazepam; Euthanasia; Medical History Taking; eutanazie; dyspnoe; Quadriplegia; Hospitalization; hospitalizace; dospělí; postoj ke smrti; rodina; svalová spasticita; lidé; Male