Rekurentní analýza variability srdeční frekvence v časné diagnostice diabetické autonomní neuropatie - Nedělka, Tomáš; Schlenker, Jakub; Riedlbauchová, Lucie; Mazanec, Radim (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2012)
Úvod: Práce pojednává o využití rekurentní analýzy variability srdeční frekvence (RQA) v časné diagnostice diabetické autonomní neuropatie. Kardiovaskulární forma diabetické neuropatie je nejzávažnější autonomní komplikací diabetu typu 1 i 2 s vysokou morbiditou a mortalitou. V diagnostice diabetické autonomní neuropatie se uplatňují funkční testy vyšetřující dynamiku kardiovaskulárního systému při vertikalizaci a během dechových testů. Záznam RR intervalů je analyzován v časové a frekvenční doméně (spektrální analýza), stále častěji se však užívají metody nelineární analýzy schopné lépe popsat systém nadřazené kontroly srdečního rytmu. Mezi metody nelineární analýzy řadíme i RQA. Metodika: Použili jsme RQA při ortostatickém testu (leh-stoj) u skupiny 20 kompenzovaných diabetiků 2. typu ve věku 50–62 let bez příznaků autonomní neuropatie. Hodnoceny byly čtyři proměnné RQA – determinizmus, laminarita, Lmax a trapping time. Výsledky byly srovnány s věkově odpovídající skupinou 20 zdravých kontrol. Výsledky: Byly prokázány signifikantní rozdíly proměnných determinizmus (p < 0,0001), laminarita (p < 0,0002), nejdelší diagonální čáry Lmax (p = 0,026) a průměrné délky vertikálních čar trapping time (p = 0,0214) mezi skupinami. Následně byly srovnány vybrané proměnné rekurentní, časové a spektrální analýzy v obou fázích ortostatické zkoušky. Závěr: Při porovnání proměnných rekurentní analýzy u diabetiků a kontrol byly zjištěny signifikantní rozdíly mezi oběma skupinami, svědčící pro vyšší rekurenci RR intervalů a simplifikaci záznamu variability srdeční frekvence u diabetiků. Při vzájemném porovnání statistické hladiny významnosti vybraných proměnných analýzy bylo zjištěno, že RQA disponuje velmi vysokou senzitivitou. RQA by proto mohla být přínosným doplňkem k rutinně užívaným metodám analýzy RR intervalů při funkčním vyšetření autonomního nervového systému.
Keywords: Statistics as Topic; Female; Diabetic Neuropathies; statistika jako téma; Nonlinear Dynamics; ženské pohlaví; diagnóza počítačová; Diabetes Mellitus, Type 2; Reproducibility of Results; diabetes mellitus; lidé; postura těla; Pilot Projects; Sensitivity and Specificity; diabetes mellitus 2. typu; studie případů a kontrol; pilotní projekty; senzitivita a specificita; Electrocardiography; elektrokardiografie; modely kardiovaskulární; časná diagnóza; srdeční frekvence; Heart Rate; reprodukovatelnost výsledků; spektrální analýza; Data Interpretation, Statistical; Male; Case-Control Studies; Cardiovascular Diseases; interpretace statistických dat; Posture; diabetická autonomní neuropatie; nelineární dynamika; Early Diagnosis; kardiovaskulární nemoci; periodicita; Diabetes Mellitus; lidé středního věku; mužské pohlaví; Models, Cardiovascular; variabilita srdeční frekvence; Diagnosis, Computer-Assisted; diabetické neuropatie; Periodicity; kardiální autonomní neuropatie; Middle Aged; Spectrum Analysis; Humans