Patofyziologie svalstva trupu aneb je cyklistika rizikovým faktorem po operaci výhřezu bederní meziobratlové ploténky? - Zeman, Tomáš; Novák, Zdeněk; Chrastina, Jan (Neurologie pro praxi, 2013)
Neurochirurg se ve své každodenní praxi setkává s pacienty po operaci výhřezu bederní meziobratlové ploténky, nezřídka bývá konfrontován s dotazem, zdali je cyklistika jako sportovní aktivita vhodná pro tyto nemocné. Předložený text popisuje na základě rozboru anatomických a patofyziologických aspektů některé časté faktory vedoucí ke vzniku vertebrogenních potíží, poukazuje na nejčastější omyly spojené s laickým chápáním problému, seznamuje s diagnosticko-terapeutickým procesem, upozorňuje na rizikové faktory. Za zcela zásadní prevenci vertebrogenních potíží je možné považovat správnou funkci svalového korzetu. Při dodržení zásady „protahování zkráceného, posilování oslabeného“ je možné cyklistiku považovat za zdraví prospěšnou i pro pacienty po operaci výhřezu bederní meziobratlové ploténky. Podmínkou je úspěšná rekonvalescence a dodržení odstupu alespoň 3 měsíců od operace. Pacientům, kteří se rozhodli tomuto sportu věnovat ve zvýšené míře, je nutné doporučit dohled sportovního lékaře.
Keywords: kosterní svaly; Postoperative Period; Exercise Movement Techniques; prevence; trup; lidé; postura těla; Back Pain; Intervertebral Disc Displacement; Torso; Muscle, Skeletal; postavení pánve; Pelvis; pooperační období; Risk Factors; výhřez meziobratlové ploténky; bolesti zad; cyklistika; techniky cvičení a pohybu; výhřez bederní meziobratlové ploténky; svalstvo trupu; Posture; riziko; pánev; rizikové faktory; Risk; Bicycling; Humans