Definice patologické kompletní odpovědi a její význam pro prognózu po neoadjuvantní chemoterapii u různých podtypů karcinomu prsu - von Minckwitz, Gunter; Untch, Michael; Blohmer, Jens-Uwe; Costa, Serban D; Eidtmann, Holger; Fasching, Peter A; Gerber, Bernd; Eiermann, Wolfgang; Hilfrich, Jörn; Huober, Jens; Jackisch, Christian; Kaufmann, Manfred; et al. (Journal of Clinical Oncology (České vyd.), 2012)
Cíl Nepanuje shoda v tom, jak přesně defi novat patologickou kompletní odpověď (pCR) a její prognostický význam pro přežití pacientek s různými podtypy karcinomu prsu. Metody Byla analyzována odpověď nádoru na předchozí léčbu v době provedení operace a její spojení s dlouhodobými výsledky léčby 6 377 pacientek s primárním karcinomem prsu léčených v sedmi randomizovaných studiích neoadjuvantní chemoterapie založené na antracyklinech a taxanech. Výsledky Přežití bez známek onemocnění (DFS) bylo významně delší u pacientek bez zbytků invazivního nádoru nebo bez reziduí typu in situ v prsu nebo v uzlinách (n = 955) než u pacientek, které měly pouze reziduální duktální karcinom in situ (n = 309), pacientek bez zbytku invazivního nádoru v prsu, ale s postiženými uzlinami (n = 186), pacientek s pouze fokálním invazivním onemocněním v prsu (n = 478) a pacientek s rozsáhlejším (gross) invazivním reziduálním onemocněním (n = 4 449; p < 0,001). Poměry rizik (HR) pro DFS při porovnání pacientek s pCR a bez pCR byly nejnižší při defi nici pCR pojaté jako žádná invazivní a žádná in situ rezidua (0,446), a poté se hodnoty HR systematicky zvyšovaly, pokud byly do definice zařazeny: rezidua in situ (0,523), žádná invazivní rezidua v prsu, ale postižení uzlin (0,623) a fokálně invazivní onemocnění (0,727). Patologická kompletní odpověď byla spojena s delším DFS u luminálních B nádorů s negativním receptorem 2 pro lidský epidermální růstový faktor (HER2) (p = 0,005), u neluminálních nádorů/s pozitivním HER2 (p < 0,001) a triple-negativních nádorů (p < 0,001), ale ne u luminálních A nádorů (p = 0,39) nebo u luminálních B nádorů s pozitivním HER2 (p = 0,45). Patologická kompletní odpověď dosažená u nádorů s pozitivním HER2 (neluminálních) a triple-negativních nádorů byla spojena s vynikající prognózou. Závěr Patologická kompletní odpověď definovaná jako nepřítomnost invazivních a in situ reziduí v prsu a uzlinách je nejvhodnějším nástrojem pro odlišení pacientek s příznivou a nepříznivou prognózou. Pacientky s neinvazivními nebo fokálně invazivními reziduy nebo s postižením uzlin by neměly být považovány za pacientky, které dosáhly pCR. Patologická kompletní odpověď je vhodným zástupným ukazatelem u pacientek s luminálním B onemocněním s negativním HER2, s onemocněním s pozitivním HER2 (neluminálním) a triple-negativním onemocněním, ale ne u pacientek s luminálními nádory s pozitivním HER2 nebo s luminálními A nádory.
Keywords: výsledek terapie; Young Adult; analýza přežití; Disease-Free Survival; mladý dospělý; Carcinoma in Situ; prognóza; Neoplasm Staging; randomizované kontrolované studie jako téma; statistika jako téma; Adult; receptor erbB-2; dospělí; Aged; nádory prsu; senioři; neoadjuvantní terapie; Survival Analysis; Treatment Outcome; přežití; Receptor, ErbB-2; senioři nad 80 let; lidé; ženské pohlaví; Breast Neoplasms; Humans; Randomized Controlled Trials as Topic; Aged, 80 and over; Prognosis; Neoadjuvant Therapy; Female; Statistics as Topic; lidé středního věku; staging nádorů; přežití bez známek nemoci; Survival; Middle Aged; karcinom in situ