Zdravotně výchovné aspekty v bojových uměních - Michalov, Ludvík; Sližik, Miroslav; Švenda, D (Studia Kinantropologia, 2012)
Článek specifikuje jednotlivé oblasti zdraví jedince, které mohou být ovlivněny cvičením bojových umění. Teoretická část charakterizuje jednotlivé složky zdraví a způsoby jejich ovlivňování. Následně poukazuje na konkrétní působení trénování bojových umění , s přihlédnutím k ovlivňování dětí mladšího školního věku. Praktická část přináší výsledky dotazníkového šetření, které je zaměřeno na ovlivňování psychiky a socializace cvičenců bojových umění daného věku. Výzkumné šetření bylo provedeno u rodičů šedesát i dětí, které se věnují těmto uměním. Výsledky ukázaly, že cvičení bojových umění ovlivňuje rozvoj osobnosti po psychické i sociální stránce.
Keywords: bojové sporty; Child; průzkumy a dotazníky; Surveys and Questionnaires; zdraví; interpersonální vztahy; rodiče; Health; vývoj dítěte; Humans; lidé; Child Development; Interpersonal Relations; Parents; dítě; Martial Arts