Komparace timingu vybraných svalů participujících na výpadu u skupiny elitních šermířů a šermířů nižší výkonnostní úrovně - Balkó, Štefan; Jelínek, Marek; Kratochvílová, I; Týnková, H; Hendl, Jan (Studia Kinantropologia, 2012)
Cílem p ředložené studie byla komparace svalové koordinace a timingu sval ů participujících na výpadu u skupiny elitních šermí řů a šermí řů nižší výkonnostní úrovn ě . Výzkumný soubor tvo ř ili reprezentanti Č R ve sportovním šermu, kte ř í se v ě nují této sportovní disciplín ě pr ů m ě rn ě 13,8 rok ů a šermí ř i nižší výkonnostní úrovn ě , kte ř í se v ě nují šermu pr ů m ě rn ě 3,8 rok ů . Vzhledem k dlouholetému tréninkovému procesu elitních šermí řů jsme p ř edpokládali ucelenost pohybového vzorce p ř i provád ě ní tohoto pohybového úkolu. K vizuální stimulaci pro zahájení výpadu bylo využito za ř ízení Fitrosword. V p ř ípad ě rozsvícení č ervené LED diody m ě li šermí ř i zasáhnout co nejrychleji zásahový ter č . Pro sledování elektrické aktivity sval ů (EMG) bylo využito systému ME6000. Šet ř ením jsme zjistili výrazné rozdíly v timingu zapojení sledovaných sval ů mezi ob ě ma skupinami šermí řů
Keywords: tělesná námaha; čas; svaly; Time; pohybová aktivita; Motor Activity; Physical Exertion; Muscles; pohybový vzorec; lidé; šerm; Sports; sporty; Humans