Hodnocení potřeb rodinných příslušníků v paliativní péči - Bužgová, Radka; Macháčková, G; Pražáková, Věra (Kontakt (České Budějovice), 2013)
Cílem výzkumu bylo zjistit potřeby rodinných příslušníků pečujících o terminálně nemocné v souvislosti s kvalitou jejich života; dále pak zjistit rozdíl v potřebách rodinných příslušníků dle místa pobytu nemocného. Výzkumný soubor tvořilo 62 rodinných příslušníků terminálně nemocného pacienta – Karnofského skóre <50 (37 rodinných příslušníků v domácí péči a 25 rodinných příslušníků klientů hospice). Pro zjištění potřeb rodinných pečovatelů byl použit 20položkový standardizovaný dotazník FIN (Family Inventory Needs). Pro zjištění kvality života rodinných pečovatelů byl použit standardizovaný dotazník QOLLTI-F (Quality of Life in Life Threatening Illness- Family). Za nejdůležitější potřebu považovali rodinní příslušníci pečující o terminálně nemocného „mít ujištění, že se dostává nemocnému nejlepší péče“, „mít pocit, že se odborníci dobře starají“, „cítit, že existuje naděje“. Jako nedostatečně saturovanou potřebu uvedli respondenti „cítit, že existuje naděje“. Rodinní příslušníci pečující o svého blízkého v domácím prostředí byli signifikantně méně spokojeni se saturací pěti uvedených potřeb ve srovnání s respondenty v hospici (p<0,05), dále uvedli horší hodnocení celkové kvality života (p<0,01). Rodinní příslušníci v domácí péči uvedli jako nejhůře saturovanou potřebu „cítit, že existuje naděje“ a „mít někoho, kdo má zájem o mé zdraví“. Naopak spokojeni byli s informacemi o léčbě a o změnách v léčbě či péči. Rodinní příslušníci klientů v hospici jako nejhůře saturované položky hodnotili „cítit, že existuje naděje“ a „mít informace, co dělat pro nemocného doma“. Naopak spokojeni byli se znalostí jmen zdravotnických pracovníků, ujištěním, že se dostává nemocnému nejlepší péče, a s dobrým pocitem přijetí zdravotnickými pracovníky. Zjištěné nedostatečně saturované potřeby by se měly stát předmětem intervencí.
Keywords: Research; Statistics as Topic; průzkumy a dotazníky; Female; rodina; péče o pacienta; statistika jako téma; ženské pohlaví; Nursing Research; Surveys and Questionnaires; výzkum; kvalita života; lidé; Patient Care; Male; ošetřovatelský výzkum; Family; mužské pohlaví; Nursing Care; ošetřovatelská péče; Quality of Life; Humans