Využití ultrazvuku u pacientů s celiakií - Smělá, Markéta; Bartušek, Daniel; Válek, Vlastimil; Hustý, Jakub; Bortlíček, Zbyněk (Česká radiologie, 2013)
Cíl. Hlavním cílem práce je stanovení závislosti tíže klinických příznaků na ultrazvukovém nálezu u pacientů s podezřením na celiakální sprue (CS), tedy stanovení senzitivity a specificity ultrazvuku, dále pak posouzení velikosti sleziny u pacientů s CS. Metoda. Do souboru bylo zahrnuto celkem 134 pacientů, kteří byli prospektivně sledováni. Z toho u 68 pacientů byla potvrzena diagnóza CS jak na základě sérologických výsledků protilátek, tak enterobiopticky U dalších 41 pacientů byla CS potvrzena pouze protilátkově. U zbývajících 25 pacientů se nakonec prokázal primární izolovaný deficit laktázy U 66 pacientů s biopticky verifikovanou CS byla pomocí ultrazvuku změřena velikost sleziny. K tomuto souboru byl vytvořen srovnávací soubor 66 zdravých pacientů, kterým byla stejným způsobem změřena velikost sleziny. Výsledky. Znatelný byl jednoznačný trend prokazující, že pacienti s těžšími klinickými příznaky mají také nález na ultrazvuku vyššího stupně. Tento trend je významný hlavně u příznaků vyššího stupně. Dále bylo prokázáno, že existuje statisticky významný rozdíl (Fisher exact test p < 0,001) ve velikosti sleziny u pacientů s potvrzenou celiakií a kontrolním souborem zdravých pacientů. Pacienti s verifikovanou CS mají statisticky významně častěji zmenšenou slezinu (75,8 %) než kontrolní soubor zdravých lidí (25,8 %). Závěr. Ultrazvuk se jeví jako perspektivní metoda jak v diagnostice nemoci, tak pro sledování pacientů s již prokázanou chorobou. Prokazatelně existuje určitá souvislost mezi CS a velikostí sleziny.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Malabsorption Syndromes; Statistics as Topic; statistika jako téma; slezina; ultrasonografie; Autoimmune Diseases; Tomography, X-Ray Computed; Image-Guided Biopsy; dyspepsie; lidé; ultrazvukem navigovaná biopsie; Sensitivity and Specificity; magnetická rezonanční tomografie; Ultrasonography; senzitivita a specificita; Humans; autoimunitní nemoci; prospektivní studie; sérologie; Serology; počítačové zpracování obrazu; Prospective Studies; Spleen; Celiac Disease; Dyspepsia; malabsorpční syndromy; celiakie; Image Processing, Computer-Assisted; počítačová rentgenová tomografie