CT s duální energií záření - redukce efektivní radiační dávky pomocí iterativní rekonstrukce dat algoritmem sinogram affirmed iterative reconstruction - Ferda, Jiří; Baxa, Jan; Mírka, Hynek; Kreuzberg, Boris (Česká radiologie, 2013)
Cíl. Posoudit vliv iterativní rekonstrukce dat na efektivní dávky vyšetření CT s duální energií záření (DECT). Metoda. Byla zhodnocena efektivní dávka u celkem jedenácti skupin po 40 vyšetřeních provedených na dvouzdrojovém přístroji první a druhé generace za použití režimu jednozdrojového jednoenergetického a DECT s použitím iterativní rekonstrukce technikou sinogram affirmed iterative reconstruction (SAFIRE) v oblasti hrudníku a břicha včetně protokolů využívajících dvoufázové akvizice dat v režimu DECT. Výsledky. Bylo prokázáno pomocí t-testu pro nezávislé výběry, že mezi vyšetřeními na přístroji druhé generace dvouzdrojového CT s použitím iterativního algoritmu SAFIRE není statisticky významný rozdíl v dávce mezi režimem jednozdrojovým jedno-energetickým režimem DECT (p = 0,0299; 0,9337; 0, 8207), naopak významný rozdíl je mezi protokoly DECT bez iterativní rekonstrukce a s ní (p < 0,0001 u všech porovnání). Závěr. Iterativní rekonstrukce umožňuje významně snížit efektivní dávku i protokolech DECT a zachovat dávkovou neutralitu ve srovnání s vyšetřeními na jednozdrojových systémech.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; Abdomen; kontrastní látky; Diagnostic Techniques and Procedures; Humans; břicho; Algorithms; Contrast Media; Crohn Disease; lidé; nemoci hrudníku; počítačové zpracování obrazu; Image Processing, Computer-Assisted; Thoracic Diseases; dávka záření; Tomography, X-Ray Computed; Crohnova nemoc; algoritmy; Statistics as Topic; Radiation Dosage; statistika jako téma; diagnostické techniky a postupy