Projekt časné defibrilace v Ústeckém kraji - Smržová, Eva; Lálová, Anna; Slavíková, Lenka; Vais, Lukáš (Urgentní medicína, 2013)
Článek popisuje projekt zaměřený na plošné racionální zpřístupnění časné defibrilace pomocí automatizovaných externích defibrilátorů (AED) v Ústeckém kraji. V rámci tohoto projektu se Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje (ZZS ÚK) jako jeho hlavní organizační článek snaží řešit problematiku časné defibrilace komplexně – optimálním rozmístěním AED v kontextu sítě výjezdových stanovišť ZZS, a to jak stacionárních, tak zejména mobilních. Mobilními AED jsou vybaveni tzv. „first- -responders“ z řad příslušníků městských policií, PČR, HZS a Horské služby. Dalším krokem je vytvoření registru těchto přístrojů v softwarovém prostředí zdravotnického operačního střediska. Nezbytné je i pravidelné proškolování first-responderů i laické veřejnosti v problematice neodkladné resuscitace včetně použití AED.
Keywords: urgentní zdravotnické služby; lidé; Electric Countershock; elektrická defibrilace; Cardiopulmonary Resuscitation; Humans; Emergency Medical Services; Out-of-Hospital Cardiac Arrest; kardiopulmonální resuscitace; zástava srdce mimo nemocnici; Defibrillators; defibrilátory