Biotelemetrie a její využití pro záchranné složky - Hon, Zdeněk; Smrčka, Pavel; Hána, Karel; Kašpar, Jan; Mužík, Jan; Fiala, Radek; Vítězník, Martin; Veselý, Tomáš; Kučera, Lukáš; Kuttler, Tomáš; Kliment, Radim (Urgentní medicína, 2013)
Článek popisuje možnosti využití biotelemetrie pro medicínské a záchranářské aplikace. V článku jsou shrnuty průběžné výsledky výzkumu a vývoje systému, který je zaměřen na zvýšení bezpečnosti zasahujících složek IZS při řešení mimořádné události či krizové situace (požár, povodeň, hromadné neštěstí, únik průmyslové škodliviny) a na podporu jejich výcviku. Jsou uvedena jednotlivá dílčí technická řešení, která povedou k vytvoření bezobslužného odolného telemetrického monitorovacího zařízení, které umožní v reálném čase a v extrémních podmínkách sledování zdravotně-fyziologických parametrů a signalizaci rizikového stavu (fyzické vyčerpání, stres, přehřátí aj.), rozlišení povahy a intenzity pohybu včetně stanovení aktuálního a celkového energetického výdeje, sledování environmentálních parametrů (teplota, kouř aj.) a zpětnou analýzu průběhu zásahu či výcviku.
Keywords: telemetrie; Telemetry; lidé; Humans; Monitoring, Physiologic; monitorování fyziologických funkcí; urgentní zdravotnické služby; Emergency Medical Services