Víceskupinová analýza faktorové struktury inventáře sociální tělesné úzkosti - Harbichová, Ivana; Komarc, Martin (Studia Kinantropologia, 2012)
Inventář sociální tělesné úzkosti (SPAS – social physique anxiety scale) byl původně v ČR validizován na vzorku sportujících studentů (viz. Harbichová, 2009). Motl a Conroy (2001) však upozorňují na potřebu evaluace faktorové struktury SPAS u skupin s různou úrovní tělesné kondice i frekvence vykonávání pohybových aktivit. I proto bylo cílem této studie testování invariance faktorové struktury u dvou různých skupin studentů (studenti FF UK v Praze, N=96 a studenti FTVS UK v Praze, N=110). Výsledky více-skupinové faktorové analýzy poukazují na invarianci faktorové struktury, faktorových zátěží, jedinečností i rozptylů faktorů v případě unidimenzionálního modelu 8 položkové české verze SPAS. Kauzální model potvrdil očekávané rozdíly v sociální tělesné úzkosti mezi muži a ženami. Modifikovanou 8 položkovou verzi SPAS lze tedy doporučit k využití ve výzkumu sociální tělesné úzkosti v českém prostředí.
Keywords: Surveys and Questionnaires; lidské tělo; Sports; Social Behavior; Humans; úzkost; studenti; Female; mladý dospělý; sociální chování; lidé; sporty; Self Concept; Anxiety; průzkumy a dotazníky; ženské pohlaví; Male; sebepojetí; Young Adult; Students; mužské pohlaví; Human Body