Nejdůležitější metody v diagnostice akutní cévní mozkové příhody - Reif, Michal; Goldemund, David; Mikulík, Robert (Kardiologická revue, 2013)
Cévní mozkové příhody jsou celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u starších nemocných. Asi 80 % všech cévních mozkových příhod tvoří mozkové infarkty a většina z nich vzniká uzávěrem mozkové tepny na podkladě trombózy či embolizace. Zbylých 20 % představují krvácivé cévní mozkové příhody. Přesná a rychlá diagnostika je zásadní pro volbu správného a co nejefektivnějšího terapeutického postupu. Rozšiřování léčebných možností, obzvláště v oblasti ischemické cévní mozkové příhody, vede ke zvyšování nároků na kvalitu a množství informací zejména z neurozobrazovacích vyšetření. Poměrně detailní znalost problematiky cévních mozkových příhod zobrazení se stává pro lékaře řešícího akutní cévní mozkové příhody nutností. Článek se věnuje především diagnostickým postupům u akutního mozkového infarktu a intracerebrálního hematomu, které jsou doménou v neurologické péči o cévní mozkové příhody.
Keywords: CT angiografie; Brain Ischemia; Early Diagnosis; Magnetic Resonance Angiography; CT perfuze; Ultrasonics; ultrasonografie dopplerovská transkraniální; Tomography, X-Ray Computed; Computed Tomography Angiography; akutní nemoc; ultrazvuk; MRI - perfuzně vážené snímky; magnetická rezonanční tomografie; Humans; hematom; Ultrasonography; DWI/PWI mismatche; časná diagnóza; Cerebral Hemorrhage; magnetická rezonanční angiografie; mozkový infarkt; Acute Disease; angiografie; Cerebral Infarction; Stroke; lidé; cerebrální krvácení; počítačová rentgenová tomografie; cévní mozková příhoda; difuzní magnetická rezonance; Magnetic Resonance Imaging; ultrasonografie; Ultrasonography, Doppler, Transcranial; ischemie mozku; Diffusion Magnetic Resonance Imaging; Brain Infarction; Cerebral Arteries; cerebrální infarkt; Perfusion Imaging; arteriae cerebrales; perfuzní zobrazování; Hematoma; Angiography