Protinádorová aktivita bisfosfonátů - Petráková, Katarína (Onkologie (Olomouc, Print), 2013)
Bisfosfonáty jsou látky dnes běžně používané k léčbě kostních metastáz a k prevenci ztráty kostní denzity v adjuvantní léčbě. Preklinické studie prokázaly přímý i nepřímý vliv bisfosfonátů na proliferaci nádorových buněk a metastazování. Klinické studie záhy ukázaly přínos adjuvantní léčby zoledronátem u postmenopauzálních pacientek s pozitivními estrogenovými receptory v parametru prodloužení přežívání bez známek nemoci. Ve studii ABCSG-12 přidání zoledronátu v intervalu 6 měsíců signifikantně zlepšilo přežívání bez známek nemoci u premenopauzálních pacientek léčených ovariální supresí. Podobné výsledky byly pozorovány u postmenopauzálních pacientek léčených inhibitorem aromatázy ve studii ZO-FAST a ve studii AZURE.
Keywords: kombinovaná farmakoterapie; Breast Neoplasms; Bone Neoplasms; přežití bez známek nemoci; Humans; klinické zkoušky, fáze III jako téma; zoledronát; lidé; nádory prsu; Postmenopause; Premenopause; AZURE; imidazoly; nádory kostí; Clinical Trials, Phase III as Topic; ZO-FAST; postmenopauza; premenopauza; adjuvantní chemoterapie; Imidazoles; Chemotherapy, Adjuvant; Diphosphonates; Bone Density Conservation Agents; Neoplasm Metastasis; ABCSG-12; Drug Therapy, Combination; metastázy nádorů; bisfosfonáty; Disease-Free Survival; inhibitory kostní resorpce