Bisfosfonáty v léčbě kostního postižení u myelomu - Mechl, Zdeněk (Onkologie (Olomouc, Print), 2013)
Pozornost věnovaná účinku bisfosfonátů v léčbě kostního postižení je zaměřena především na kostní postižení u karcinomu prsu a prostaty, výjimečně i u jiných solidních nádorů. Nové informace o bisfosfonátech přináší každoročně sympozium ZENITH Meeting. Tématem jednání během posledních let byly především důkazy o protinádorovém účinku bisfosfonátů a jejich možném použití v adjuvantním podání. A bylo překvapením, že letošní téma ZENITH Meetingu bylo zaměřeno na kostní postižení u maligního myelomu, tedy oblast, která je diskutovaná spíše hematology. V březnu 2012 se sešlo v Mnichově 150 odborníků z celého světa, věnujících se problematice bisfosfonátů, aby pohovořili o současném postavení bisfosfonátů v léčbě kostního postižení maligního myelomu. Většina sdělení prezentovala nové údaje, ve snaze přehlédnout současný stav v dané indikaci. V následujícím je uveden výběr z přednesených sdělení.
Keywords: nemoci ledvin; fraktury kostí; bisfosfonátová osteonekróza čelistí; Bone Neoplasms; Clodronic Acid; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Diphosphonates; Time Factors; časové faktory; lidé; bisfosfonáty; Fractures, Bone; mnohočetný myelom; nádory kostí; Bone Density Conservation Agents; Kidney Diseases; Imidazoles; osteonekróza; nežádoucí účinky léčiv; Bisphosphonate-Associated Osteonecrosis of the Jaw; dichlormethylendifosfonát; zoledronát; inhibitory kostní resorpce; Multiple Myeloma; Osteonecrosis; imidazoly; Humans