Botulotoxin v léčbě neurologických poruch - Ehler, Edvard (Remedia, 2013)
Botulotoxin je velmi účinná léčivá látka. Primárním účinkem botulotoxinu je inhibice uvolnění acetylcholinu z presynaptické části nervo- svalové ploténky. Botulotoxin ovšem blokuje také uvolnění dalších mediátorů i růstových faktorů. Vzhledem k lokální aplikaci má léčba botulotoxinem jen velmi málo závažných nežádoucích účinků. Základem úspěšného použití botulotoxinu je klinický rozbor jednotlivých případů, stanovení správné indikace, přesná aplikace optimální dávky a důsledné sledování nemocných. V současnosti již existuje téměř dvě stě indikací botulotoxinu, z nichž pouze u části je schváleno hrazení zdravotními pojišťovnami.
Keywords: dystonie; botulotoxiny; dystonické poruchy; Autonomic Pathways; Dystonia; Dystonic Disorders; lidé; Motor Endplate; Injections, Intramuscular; injekce intramuskulární; Muscle Spasticity; tortikolis; nervosvalová ploténka; Botulinum Toxins; autonomní nervové dráhy; nervosvalové spojení; Neuromuscular Junction; svalová spasticita; blefarospazmus; Torticollis; Blepharospasm; Humans