Negynekologické kontraindikace „office“ hysteroskopie prováděné v ambulanci - Kovář, Petr; Daňková Kučerová, Jana (Praktická gynekologie, 2013)
Cíl práce: K tzv. office hysteroskopii přichází do ambulantního pracoviště stále více pacientek, některé z nich s množstvím interních, neurologických a jiných chorob. Záměrem autorů je na základě svých zkušeností zmínit negynekologická onemocnění a stavy, při kterých by měly být pacientky k provedení ambulantní hysteroskopie v podmínkách terénní ambulance kontraindikovány. Upozorňují na možná rizika, z nichž některá lze pečlivým odběrem anamnestických dat, vhodně zvolenou přípravou či mírným pozměněním operační techniky výrazně snížit. Materiál a metodika: Za dobu existence pracoviště ambulantní hysteroskopie Gynprenatal s.r.o., Havířov, bylo od června roku 2009 do září 2012 ošetřeno v režimu „office procedure“ více než 1 300 pacientek. Výsledky: Byla zaznamenána jediná komplikace vyžadující neodkladnou hospitalizaci – protrahovaná vazovagální symptomatologie při polypektomii u 28leté nuligravidy. Pro výkon v ambulanci bylo kontraindikováno z negynekologických příčin 7 pacientek a u nich byl zákrok proveden v nemocničním režimu za důsledného monitorování. Závěr: Při dodržení gynekologických a negynekologických kontraindikací, nepřekročení limitu daného zkušeností operatéra a možnostmi instrumentária je hysteroskopie v ambulantním režimu metodou nejen velice efektivní, ale i velice bezpečnou.
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; Ambulatory Surgical Procedures; Female; office hysteroskopie; ambulantní péče; Syncope, Vasovagal; ženské pohlaví; peroperační komplikace; komorbidita; lidé; hysteroskopie; synkopa; Comorbidity; pooperační komplikace; ambulantní chirurgické výkony; Syncope; Ambulatory Care; retrospektivní studie; Postoperative Complications; Gynecologic Surgical Procedures; Hysteroscopy; terénní ambulantní pracoviště; vazovagální synkopa; Retrospective Studies; Intraoperative Complications; Humans