Význam kompenzačních cvičení pro správné držení těla - Hošková, Blanka; Nováková, Pavlína (Studia Kinantropologia, 2008)
Kompenzační cvičení mají nezastupitelnou úlohu jak v prevenci tak i ve vyrovnání funkčních poruch týkajících se zejména pohybového systému. Výběr cvičení má však své zákonitosti, které je nezbytné dodržovat, aby byla zajištěna kvalita provedení pohybu a dosaženo cíle a očekávaného výsledku. Vlivem stále se zvětšujícího problému hypokineze v současné populaci a spíše statickým charakterem zatížení pohybového systému zvláště u dětí, dochází ke změnám, které vedou k funkčním poruchám a později i k bolesti. Každý člověk má specifický jemu vlastní pohybový vzor – např. chůzi, ale přesto existují obecné zákonitosti pohybové soustavy. Na základě několika pohledů na pohybový systém a uvedení základních principů vyrovnání svalové nerovnováhy se snažíme o nalezení kompromisu.
Keywords: Exercise Movement Techniques; Schools; Adolescent; kinezika; Physical Education and Training; Child; lidé; postura těla; techniky cvičení a pohybu; dítě; Posture; Kinesics; mladiství; školy; tělesná výchova; Humans