Testování břišních svalů - Malátová, Renata; Dřevikovská, Pavla (Studia Kinantropologia, 2008)
Cílem práce bylo porovnat testy, které charakterizují stav svalů v bederní části páteře při statickém a dynamickém zatížení. Byl vybrán test leh-sed opakované z testové baterie UNIFITTEST 6-60 a test na zjištění stavu svalů hlubokého stabilizačního systému páteře. Jednotlivé testy byly měřeny svalovým dynamometrem MD01. Protože svaly hlubokého stabilizačního systému (HSSP) tvoří jednu funkční jednotku a dysfunkce pouze jediného svalu způsobuje dysfunkci celého systému, předpokládáme, že při testech bude poměr zapojení přímého břišního svalu i příčného břišního svalu shodný. Výzkumu se zúčastnilo 45 zdravých žen. Průměrný věk 21,6 let. Výsledky měření byly statisticky zpracovány programem Statistica 6. Hypotézy byly potvrzeny pouze částečně. Test sed-leh opakovaně zkresluje informace o svalových dysbalancích v rámci HSSP.
Keywords: břišní svaly; Humans; svalová síla - dynamometr; svalová síla; lidé; Muscle Strength Dynamometer; Muscle Strength; Abdominal Muscles